Никита Михалков – Doctor Honoris Causa по кинорежисура

Никита Михалков е руски режисьор, сценарист, актьор и продуцент.

Никита Сергеевич Михалков е роден в семейството на детския писател Сергей Владимирович Михалков и поетесата и преводачка Наталия Петровна Кончаловская. Брат е на режисьора Андрей Кончаловски. По бащина линия произхожда от старинният дворянският род Михалкови, известен още от 15 век. През 16 век предците му са били приближени на руските царе.
До четвърти клас Михалков учи в Четвърто специално московско училище. Не се отличава с особено висок успех и не обича точните науки. Основното си образование довършва в обикновено училище. От 1956 до 1959 г. учи в музикално училище. За пръв път се снима в киното, когато е на 14 години. Участва с неголеми роли във филмите “ Туче над борском ” (1960 г.) и “Приключенията на Кроша” (1961). Първата му значима роля е във филма на Георгий Данеля “Аз крача из Москва”. Тя му донася известност. Михалков е и изпълнител на популярната песен от филма.

През 1963 г. постъпва в актьорския факултет на театралния институт “Борис Щукин”. В 1966 г. се жени за състудентката си, актрисата Анастасия Вертинская. Същата година е изключен от института заради системно нарушаване на дисциплината. Премества се във 2 курс на режисьорския факултет във Всерусийския държавен институт по кинематография (ВГИК), в класа на Михаил Ром. Тук преди него учат брат му, Андрей Кончаловски и Андрей Тарковски.
В 1970 г. Никита Михалков се разделя с първата си съпруга. От нея той има син на име Степан.
През 1971 г. завършва ВГИК, дипломирайки се с късометражния филм “ Спокоен ден в края на войната”. Той е отличен на VIII фестивал на студентското кино с наградата на журито “Съветски екран ” .

Военната си служба отбива в периода 1971-1974 в атомният подводен флот в Камчатка. След уволнението си се жени за манекенката Татяна Соловеева. От брака с нея Михалков има две дъщери, Анна (1974 г.) и Надя (1987 г.) и син, Артем (1975 г.).
През 1974 г. е режисьорският му дебют “Свой сред чужди, чужд сред свои”, в който се изявява и като актьор и съсценарист. Филмът се радва на успех, затвърден от последвалите го “Незавършена пиеса за механично пиано”, “Няколко дни от живота на И. И. Обломов”, “Родня” и други.

В 1984 г. Никита Михалков получава званието “Народен артист на РСФСР”. По това време той се радва и на международно признание.
Към края на 80-те години, режисьорът създава творческото обединение “Три Те” (Творчество, Товарищество, Труд), съшествуващо днес под формата на продуцентска компания. Първият филм изработен в него е “Урга-територия на любовта” (1991), номиниран за “Оскар”.
От 1990 до 1995 г. Михалков заема поста президент на Всерусийската тенис федерация.
В 1992 г. режисьорът става член на президиума на Руския международен фонд на културата. От 1993 г. е председател на Руския фонд на културата, съвместно с академик Дмитрий Лихачов.
Филмът му от 1994 г. “Изпепелени от слънцето” печели “Златна палма” от Международният кинофестивал в Кан и “Оскар” в категорията “Най-добър чуждестранен филм”.
В 1998 г Михалков е избран за председател на ръководството на Съюза на кинематографистите в Руската федерация. Същата година снима суперпродукцията “Сибирският бръснар”, чийто бюджет възлиза на 45 милиона долара.

През 2003 г. работи съвместно с телевизионният канал “Русия” по документалната поредица “ Никита Михалков. Руският избор ”, третиращ историята на белогвардейците. Създава документалните очерци „Отец“ и “Мама”, посветени съответно на сто годишнината от рождението на баща му, Сергей Михалков и 90 годишнината от рождението на майка му, Наталия Кончаловская. Вторият филм печели голямата награда на международният фестивал “Златен витяз”. За ролята на генерал Глеб Пожарский в “Статски съветник” (2005) е отличен с приза “ Кинотавър ”, награда от Фестивала на руското кино във Франция и наградата на кинокритиката в Русия, “Златният орел”.

На Международния кинофестивал във Венеция, през 2007 г. Никита Михалков получава “Златен лъв” за филма си “12”.
По повод на петдесет и петата годишнина на руския президент Владимир Путин (7 октомври 2007), режисьорът прави за телевизионният канал “Русия” документалният филм “55”. Филмът изтъква заслугите на Путин за възраждането на Русия. Приет е нееднозначно от руската публика.
Никита Михалков е президент на Московския международен кинофестивал от 21 юни 2007 г.