Роналд Харууд – Doctor Honoris Causa по киноизкуство

Роналд Харууд е британски драматург и сценарист.

На 2 ноември 2007 г. Роналд Харууд беше удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. То му беше връчено от Ректора проф. д-р Станислав Семерджиев на тържествено заседание в аулата на академията. Деканът на факултет „Сценични изкуства“ проф. Снежина Танковска представи почетния гост. Роналд Харууд е роден в Кейптаун, Южна Африка през 1934 г. През 1951 г. семейството му се премества в Англия. Тук той завършва Кралската академия за драматични изкуства и остава да живее и работи в Лондон.

От 1953 до 1958 г. Харууд е личен гардеробиер на Сър Доналд Уолфит, директор на Кралската Шекспирова компания. За този период от живота си той разказва по-късно в номинирания за „Оскар“ филм по негов сценарий „Гардеробиерът“ (1983, реж. Питър Йейтс) по едноименната му пиеса. От 60-те години на ХХ век до днес Роналд Харууд е автор на десетки пиеси и сценарии, както и редактор на престижната Театрална книга на издателство „Фабър“. Той е и автор и водещ на популярните серии на ВВС-2 по история на световния театър „Целият свят е сцена“.

От 1974 г. Харууд е член на Кралското литературно общество, а от 2001 до 2004 г. е и негов председател. От 1989 до 1993 г. е председател на английския ПЕН клуб. От 2005 г. е президент на Кралския фонд за литература. Удостоен е със званието „Кавалер на Националния Орден“ за изкуство и литература (1996), както и със званието „Командир на Ордена на Британската империя“ (1999). От 2002 г. е Доктор хонорис кауза на университета в Кил, Германия, а от 2003 – почетен член на Сръбската академия за наука и изкуство.

Сред пиесите му най-популярни са: „Гардеробиерът“ („The Dresser“) – номинирана за наградата „Тони“ „Сред лъвовете“ („After the Lions“) – биографична пиеса за Сара Бернар „Квартет“ („Quartet“) – номинирана за наградата „Лорънс Оливие“ „Превращението на Малер“ („Mahler’s Conversion“) „Удобният“ („Handyman“) „Да вземеш страна“ („Taking Sides“) Филмографията му включва повече от 30 филма, сред които: „Версията Браунинг“ (1994, „The Browining Version“), реж. Майк Фигис, с Албърт Фини, Грета Скаки, Матю Модайн – номиниран за наградата на Британската филмова академия „Да вземеш страна“ (2001, „Taking Sides“), реж. Ищван Сабо – биографичен филм за трагичната съдба на диригента Фуртвенглер – номиниран за Европейската награда ФЕЛИКС „Пианистът“ (2002, „The Pianist“), реж. Роман Полански, с Ейдриън Броуди – удостоен с три награди „Оскар“ – за сценарий, за режисура и за най-добър актьор, и четири номинации – за операторство, монтаж, сценография и най-добър филм, както и с наградата „Златната палма“ от фестивала в Кан „Да бъдеш Джулия“ (2004, „Beeng Julia“ ), реж. Ищван Сабо, с Анет Бенинг и Джеръми Айрънс – с номинация за „Оскар“.

През 70-те години на ХХ век в България е много популярен неговият филм „Очевидецът“ с детето-звезда Марк Лестър, а през 80-те българската публика се радва на удоволствието от поредицата „Разкази с неочакван край“, в която Роналд Харууд е автор на 12 от епизодите. Само след броени дни предстои премиерата на най-новия филм по сценарий на Роналд Харууд „Любов по време на холера“ на режисьора Майк Нюъл, с Хавиер Бардем в главната роля.

В благодарствената си реч при получаването на званието „Доктор хонорис кауза“ Роналд Харууд се обърна към Ректора на НАТФИЗ и към академичната общност с думите „Уважаеми колеги, дами и господа, не съм сигурен дали ще мога да изразя цялата си благодарност за честта, която ми оказвате. Сигурен съм обаче, че ще пазя тази диплома като една от най-скъпите си ценности през целия си живот!“