Сисили Бери – Doctor Honoris Causa по театрално изкуство

Сисили Бери е гласов режисьор на Кралския Шекспиров театър и преподавател в Централното училище по слово и драма във Великобритания.

Сисили Бери е родена през 1926г. Тя завършва Централното училище по слово и драма във Великобритания през 1946г. Работила е като частен преподавател с актьори като Питър Финч, Шон Конъри, Джеръми Айрънс, Клеър Дейнс и др. Дългогодишно сътрудничество я свързва с режисьорите Питър Брук, Тревър Нън, Питър Хол, Тери Хелдз и др.
Нейният принос в областта на гласово-говорната педагогика се състои в обвързване на гласовата работа на актьора с действения контекст на думите в пиесата. Упражненията и включват релаксация, дишане и екстрамоторен контрол, и са неразделно свързани със значението на думите и с естествения говор.

През 1970 г. Сисили Бери работи съвместно с Питър Брук в постановката му “Сън в лятна нощ”.
Основен принцип, залегнал в идеологията на Бери е твърдението, че “естественият глас е блокиран от наложените условия на изкривеното общество над индивида”.
Сисили Бери е кавалер на Ордена на Британската империя за заслуги в театралната култура и автор на няколко настолни за съвременните актьори и режисьори книги, между които: “Как да използваме успешно гласа си”, “Актьорът и неговият глас”, “Актьорът и неговият текст” и “Текстът в действие”.