Димитър Инкьов – Doctor Honoris Causa

Димитър Инкьов – детски български писател.

Димитър Янакиев Инкьов  е роден в гр. Хасково на 10.10.1932 г. Завършва Минно-техническа гимназия в гр. Перник, следва театрознание в ВИТИЗ “Кр. Сарафов”. Работи в списание “Наука и техника за младежта”, сътрудничи на в. “Стършел” и списание “Авто-мото”.

През октомври 1965 г. Инкьов успява да напусне България, установява се в гр. Мюнхен и от 1 юни 1966 г. започва работа като коментатор в радио “Свободна Европа”. Там прави по две сатирични предавания ежеседмично.

През 1973 г. започва да пише на немски език детски разкази за Баварското радио. През 1974 г. излиза от печат първата му книга “Куклата, която искаше да си има бебе”. Книгата става бестселър във ФРГ, бива отличена между най-хубавите детски книги за годината и е преведена на 16 езика. От 1974 г. насам в Германия всяка година излизат по 4-5 книги с автор Димитър Инкьов. Броят им до началото на 2004 г. е сто и десет. Към това се прибавят 26 компактдиска с книги за слушане, произведени от радио Бремен.

Димитър Инкьов работи в радио “Свободна Европа” от 1966 до 31 декември 1991 година, след което се посвещава изцяло на писането на детски книги. През 1992 г. в Националната библиотека бе направена изложба на книгите му. В библиотеката са каталогизирани като негово дарение 76 заглавия на 16 езика. От 2000 г. Димитър Инкьов е доктор хонорис кауза на НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. През 1995 г. писателят дари на изучаващите немски училища в България 30 000 свои книги и още 30 000 книги от други немски автори. Късите детски разкази, които той пише, са влезли в учебниците на основните училища в Германия, Австрия, Швейцария, Гърция, Канада, Южна Корея и др. Неговите произведения за деца са преведени на над 25 езика и са издадени в над 50 страни по всички континенти.

Димитър Инкьов редовно изнася беседи пред учителски семинари, както и на родителски срещи в училищата на тема “Как децата ни да обикнат книгите” и “Книгите и тяхната роля в семейството”. На тях той дава конкретни примери и напътствия. Тези беседи имат огромен успех и оказват голямо педагогическо влияние. За такива беседи авторът е канен не само в Германия, а и в Швейцария и Австрия.